Λαγωνικα Μαρια

Ευχαριστώ την εικονογράφο Nathalie Novi για το κοριτσάκι που μου χάρισε…

Ευχαριστώ την εικονογράφο Nathalie Novi για το κοριτσάκι που μου χάρισε…

Από το 1976  έπαιζα με ότι υπήρχε κοντά μου. Από την φυστικιά στην Αίγινα που την μεταμόρφωνα σε καράβι και αγνάντευα με την αδελφή μου το  «Πέλαγος» μέχρι τα μαξιλάρια του καναπέ που τα έκανα κάστρο και παίζαμε με τα αδέλφια μου.

Έτσι άρχισα να παίζω με το οτιδήποτε , με την εφημερίδα , το σεντόνι, το ποτήρι , το τραπέζι ,το λάστιχο του ποτίσματος, τα κουτιά από τα παπούτσια…..

 Το παράξενο είναι ότι κανείς άλλος δεν έπαιζε με τα παιχνίδια μου …και … ξαφνικά το 1997 άρχιζα να παίζω σε νηπιαγωγεία, σε κατασκηνώσεις, σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, σε μουσεία, βιβλιοπωλεία, σε εκθέσεις βιβλίων, σε ξενοδοχεία, σε δρόμους, με Εκδοτικούς Οίκους( Ελληνικά Γράμματα, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο),με δασκάλους, με νηπιαγωγούς,…

 Από το 2007 μέχρι σήμερα κάποια από τα  παιχνίδια μου  έγιναν εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και αυτό με κάνει διπλά ευτυχισμένη γιατί η παρέα μας έχει μεγαλώσει και εξακολουθεί να μεγαλώνει…..

Από τότε έχω γνωρίσει πολλά παιδιά, που μπορεί να μην θυμάμαι το όνομα τους αλλά πάντα θυμάμαι το προσωπάκι που παίζει  και απολαμβάνει. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους έχουν παίξει με τα παιχνίδια μου !!!

..και που ξέρεις κάπου κάπως κάποτε μπορεί να τα ξαναπούμε.

Καλή αντάμωση……

           

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Μαρία Λαγωνίκα Η Μαρία Λαγωνίκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και  αποφοίτησε το τριετές τμήμα Βρεφοκόμου Παιδοκόμου Ανδρέας Συγγρός (1994-1997) ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην τριετούς φοιτήσεως σχολής παιδαγωγικής θεάτρου , θεατρικού παιχνιδιού του κύριου Λάκη Κουρέτζη. Συμπλήρωσε τις παιδαγωγικές στης γνώσης στο Leeds University με μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα τα Computers στην εκπαίδευση (Master of Arts Information communication technology)

 Η επαγγελματική δραστηριότητα επικεντρώνεται στην οργάνωση και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το 1999. Συνεργάζεται με τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα ,Καλειδοσκόπιο ,Άμμος  αλλά και με τους φορείς :MEDASSET , Βιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδου (www.laskaridou.gr), Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς (http://www.ioas.gr), Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας www.gnhm.gr ,Εθνικό Κέντρο Βιβλίου www.book.culture.gr , Κέντρο Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Ασφαλώς κυκλοφορώ», Μέγαρο μουσικής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Matisse – Picasso» σε συνεργασία με το  Megaron Plus και  το Κέντρο Pompidou (Paris), Παιδικό Μουσείο , Πύρνα www.pyrna.gr , Παιδαγωγικό Τμήμα νηπιαγωγών , Σχολή επιστημών αγωγής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Συμβούλιο Μουσείων – ελληνικό τμήμα.

 Έχει εργαστεί σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία , σε κατασκηνώσεις, ως υπεύθυνη για τα εργαστήρια του θεατρικού παιχνιδιού  ενώ έχει συμμετάσχει σε ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια  με θέμα παρουσιάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Ανά-κα-τα» που μελετά, δημιουργεί, διοργανώνει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Γράφει στο συνδρομητικό περιοδικό « Εκπαιδεύω» που απευθύνεται σε γονείς, παιδιά και δάσκαλους.